KANARSKI OTOKI

pisanje, lektoriranje

Pisalo se je leto 2010, ko sem večino svojih prihrankov vložila v prve daljše počitnice. Pričakali so me Kanarski otoki. Ob dopolnilnem popoldanskem delu sem si lahko privoščila 4 tedne oddiha, stacionirana na Feuerteventuri, natančneje Corraleju, mestecu na severu otoka. V hiški z bazenom, na joga počitnicah pri Urši Kodela.

Prvič sem letela z letalom in to sama. Nisem vedela, kaj me čaka na letališčih, letalska vozovnica pa je obetala dva prestopa. Prvi v Madridu, drugi na Gran Canarii, Las Palmas. Vendar sem ob osmi uri zjutraj (z le nekaj minutami zamude) iz Benetk srečno poletela proti Španiji v letalu, ki so ga vodile le ženske, s pilotinjo na čelu. Občutki ob prvem poletu? Fantastični! :good: Obožujem pospeške in vzlet v neznano na mesec ob oceanu … je bil še boljši kot vožnja z motorjem (pa čeprav brez vetra v laseh).

V Madridu sem najprej zašla v napačno smer in na koncu hale spoznala, da moram na popolnoma drug konec. Tako sem tekla po drseči stezi, da sem pravočasno prišla do pravih vrat. In tam čakala dobro uro in pol zaradi zamude. Pravzaprav smo zaradi možne napake zamenjali letalo. Tokrat so ga vodili sami moški.  :yes:

Gran Canaria letališčeKanarski otoki so me prvič pričakali na postanku v Las Palmasu, ki se je izkazal za odličen prestop letala, da me je pripravil na sledeči mesec. Najprej na  strešni terasi v miru pojeden sendvič, kava, veter ter razgled na letališko stezo, letala, okoliško hribovje, ocean … Tukaj sem se prvič sprehodila do letala po letališču in prvič doživljala podnebje otokov. Veter, sonce … Še letalo je bilo veliko bolj simpatično kot večje Iberia: manjše, zeleno, s stevardesami z zelenimi rokavičkami. Posedli smo se po želji, gneče ni bilo, ter bili postreženi z brezplačno vodo in vrečko bonbonov. V dobri pol ure leta smo doživeli fantastičen razgled na jug otoka, azurno barvo vode in kilometre peščenih obal, vulkansko pokrajino  … Medtem ko me Gran Canaria (kljub zanimivemu pristanku ob vodi) ni prepričala iz zraka, sem takrat začutila, da sem izbrala pravi otok (podoben razgled, če ne isti, sem doživljala kakšno leto predtem med letenjem v spanju).  :yes:

Ime vulkanskega otočja izhaja iz latinščine v pomenu (do otoka Gran Canaria) Otok psov, Fuerteventuro pa se lahko prevede v močan veter. Kar se je v obdobju, od 14. 7. Do 10. 8. 2010 izkazalo za resnično. Okoli sto kilometrov zahodno od Afrike ne pomnim, da bi bil kakšen dan na drugem največjem otoku otočja, znanem tudi po fantastičnih peščenih plažah, brezvetrn. (Več o podatkih otoka: http://en.wikipedia.org/wiki/Fuerteventura)

Na letališču Puerto del Rosario sta me na srečo z najetim avtom čakala gostitelja, tako da se po prebitem uvodu letenja nisem rabila ukvarjati še z iskanjem prevoza – špansko namreč ne razumem prav nič, sem pa sabo prinesla vodič Lonely Planet. Okoli 40 km dolga pot, večinoma ob obali je bila vrhunska. Prav, kar sem si želela: kilometre dolge plaže z oceanom na eni strani in puščavo na drugi.

Fotografija0035

fuerteventura

Vendar se nismo odpravili direktno do hiške. Želela sem takoj doživeti utrip okolice, zato smo se odpeljali v center, v kafič na plaži, ki mi je v naslednjih tednih postal najljubša postojanka za pitje bele kave – cafe blanco (če naročite white coffee, dobite črno). :yes: Sirena …

Fotografija0006

V naslednjih dneh obiski bližnjih plaž, hlajenje v bazenu – bilo je namreč zelo vroče in kljub začetnemu maziljenju s kremo in skrivanjem v senci ob najbolj vročih urah sem bila redno rahlo zapečena. Najbolj so mi bili všeč zalivi v El Cotillu. Že mestece na vrhu pečine je impresivno, dolgi peščeni zalivi pod klifom pa še bolj …

kanarski otoki

kanarski otoki

V enega od njih ne vodi nobena pot, če želiš do morja, moraš plezati po skalah in kamenju. A je bilo vredno. Bila sva namreč edina gosta zaliva in to dobro izkoristila …

kanarski otoki

Drugi teden prvi daljši izlet, na sosednji, manjši otoček Los Lobos. Do tam iz Coralleja ob določenih urah pluje ladjica in trije jogisti smo se tja napotili z jutranjim prevozom. Peš smo se sprehodili po stezi čez otok, opazovali, če se morda pa le še kje skriva kakšen tjulenj, se ‘povzpeli’ na manjši vulkanski hribček in po nekaj urah (‘naporne’) hoje po žgočem soncu do prihoda trajekta odležali na plaži.

kanarski otoki - los lobos

kanarski otoki - los lobos

 

kanarski otoki - los lobos

Kot naslednji izlet se je zapisal sosednji, tokrat večji, Lanzarote, kamor smo se odpravili štirje jogisti. S trajektom smo pristali ob Playi Blanca, najeli avto in se podali v notranjost otoka. Na poti proti nacionalnemu parku Timanfaya z Ognjenimi gorami nas ogromno turistično naselje ni prepričalo.

Nismo se ustavili za dalj časa, ampak vozili do parkirišča nacionalnega parka, kjer smo pustili najeti Timanfayaavtomobil. Preko okoli 50 kvadratnih kilometrom vulkanske pokrajine vozijo avtobusi s predstavitvijo zgodovine, geologije … v različnih jezikih

Vozili smo se v avtobusu, tako fotografiranje ni bilo najuspešnejše (okna premalo čista), zato je slika pobrana z wikipedije)

 

 

 

 

 

 

Preden smo zapustili veličastno pokrajino, smo se razgledali še po glavni stavbi, kjer so razpostavljeni spominki, restavracija, demonstrirajo pa tudi vročino in moč še vedno delujočega vulkana.

Fotografija0038

Pečenje mesa nad vulkansko vročino :-)

Pečenje mesa nad vulkansko vročino 🙂

Kanarski otoki

… in zavrnitev v vulkan zlite vode … 🙂

Sledil je ogled muzeja z vinskimi kletmi, tipičnimi hiškami kmetov, orodjem …

Kanarski otoki

Fotografija0072

Spet vožnja po otoku …

Fotografija0064

Fotografija0065

Za poslastico pa v muzej/galerijo spremenjen nekdanji dom arhitekta in umetnika Cesara Manriquea. Ta je hišo postavil kar na polju lave …  :good:

Kanarski otoki

Fotografija0074

Fotografija0082

Fotografija0084

Naslednji večji premik je bil na jug otoka. Že vožnja skozi pokrajino je posebno doživetje,

kanarski otoki - fuerteventura

kanarski otoki - fuerteventura

plaža Sotavento pa sploh.

kanarski otoki - fuerteventura

16-km dolga peščena zaplata je ravno tiste dni gostila svetovno prvenstvo v windsurfingu. Kaj naj rečem? Všeč mi je surfersko življenje … Vsa množica je kljub tekmovanju delovala predvsem sproščeno – ali pa je bilo to zaradi žgočega sonca? B-)

Premor sva naredila na off road dostopni plaži s črnim vulkanskim peskom,

 Kanarski otoki

Fotografija0105

Fotografija0114

Fotografija0117

večerjo v idiličnem mestecu ob njej

Kanarski otoki

in se zvečer vrnila na party surferjev. Plesanje z bosimi nogami v mivki v ritmih tranca do jutranjih ur … nepozabno!  :good:

02082010110

Na srečo me je moj kavalir srečno pripeljal nazaj na sever. :good:

Urša nas je same bejbe odpeljala tudi na enega od vulkanov, kjer smo posedale na vrhu notranjosti kraterja. Kaj se dogaja, ko smo (morda malce) preveč avtentično posnemale živali, :whistle: pa so prišle preverit še kozice. :good:

kanarski otoki - fuerteventura

fuerteventura kanarski otoki

Zanimiva je bila tudi polnočna joga ob polni luni (hmmm, kar preveč, ker sem očitno ponoči hodila naokoli in se zjutraj znašla v sosednji sobi :whistle: – na srečo je bila tam ena postelja prosta, da sem jo lahko zasedla, prvotni gost zavetišča pa tudi ni bil jezen zaradi obiska). :good:

Na maroški tržnici sem po ugodnih cenah nabavila kar nekaj stvari, najbolj zadovoljna pa sem bila s sandali, ki so priromali iz Avstralije, narejeni izpod rok Aboridžinov. Na tržnici srečaš ljudi z vsega sveta, ki jim je otok všeč, in najdejo različne zaposlitve, da lahko ostanejo. Tudi avstralski par, ki mi je za 15 evrov prodal dotično obuvalo (prvotna cena 30), pa mavrični pulover in vijolične ‘turške’ hlače.  :good:

Všeč mi je sproščenost na otoku. Ljudje imajo lahko celo posajenih pet bilk marihuane, na ulicah tistih, ki si privoščijo joint, nihče ne preganja … Precej sem raziskovala tudi nočno življenje v Corraleju, ki se je navadno začelo s kozarcem vina v Sireni in nadaljevalo v klubih v centru mesta ali diskoteki na plaži. Ves čas pa sva bila z dragim primorana v poslušanje We no speak americano (večkrat na noč, včasih celo uvodni komad ob prihodu na novo lokacijo). :wacko: Jah no, me pa na te dni spomni še danes.   :yes:

Zadnji teden sem tako preživela med nočnim življenjem in dnevnim obiskovanjem bližnjih plaž (tudi El Cotillo) ter se mučila, ker bo doživetje prehitro zaključeno.

Kanarski otoki

Ajoj, skoraj bi pozabila. Nepozabno je bilo tudi popoldne, preživeto v Sireni s še štirimi hudimi bejbami. Posedle smo se okoli okrogle mize (pred tem šopingirale in nabavile pisala s perjem – Harry Potter varianta – moja barva tistega poletja je bila vijolična tudi na tem področju)  :mail: in zasedale.  :yes: Nevenka nas je ‘brala’ in razlagala skozi naše astrološke karte, Savina skozi številke imen,  :good: vmes smo pa kafetkale, plavale, čvekale …

3 članice okrogle mize :-)

3 članice okrogle mize 🙂

Aha, kaj se je zgodilo z jogo? Prvi teden sem večinoma telovadila redno, tudi dvakrat na dan; drugi teden manj redno, enkrat dnevno, tretji le nekajkrat, največkrat vsak drugi dan in zadnji teden nič. Vendar ni bil problem v vaditeljici, ta je odlična – imela sem priložnost opazovati človeka in njegovo energijo, ko uživa med svojim delom. Tudi počutje po uri raztezanja je bilo doživetje pravega zena, problem izostajanja je nastal, ker sem na otoku ognja našla ljubezen :heart:  in seveda doživljala svoja nebesa na zemlji.  :yahoo:

Kanarski otoki so postregli svojo pravljico. Kaj češ lepšega, kot sveže zaljubljen raziskovati otok, se do jutra predajati plesu (no, pa sem le našla nekoga, ki ni le stal za šankom), uživati v nočnem  plavanju v oceanu ali pa se pogovarjati ob bazenu, spati pod milim nebom, kar pač ne more biti najbolj mirno, če ležiš ob nekom, ki ga šele spoznavaš … Nop, daleč od tega, da bi bila že dovolj disciplinirana in si potem (na počitnicah prosim) :unsure: za jutranjo jogo naravnala budilko. Ob večernih pa se je tudi prevečkrat kaj primerilo in me od nje odvrnilo.

Po prvem tednu rednega pisanja (v prvotni cilj je bilo vključeno tudi dejavno pisanje romana) sem odložila tudi to. Jogiram in sedim za računalnikom lahko doma, tu pa me je vsak dan pozdravljalo sonce, morje, raziskovanje … učenje. Dva para sta nekaj mesecev kasneje zaključila skupno zgodbo, tako sem lahko opazovala tudi njun odnos. In danes, ko moj (takrat) sanjski možiček ni več tako sanjski ter bi najraje zaključila ‘mučenje’, se spomnim na njih in vidim, da nisem še tam.

Aha, pri vsem lepem in nebeškem nekaj kazi vso popolnost. V mestu mrgoli ščurkov, ki pridejo na plano v večernih urah. Če ste občutljivi na to (saj ne, da skačejo nate, pravzaprav kar bežijo), se pripravite na poskakovanje po pločniku. Čeprav ne rečem, da ni bilo zabavno gledati fino oblečenih gospa v visokih petkah, kako ‘poskočno korakajo’ in se vneto držijo svojih spremljevalcev pod roko. Čisto preplašeno (verjetno bi najraje videle, da jih do trgovin v centru ali lokalov ob plaži kar nesejo – kot je med ‘invazijo’ osamljenega črnega stvora ob bazenu po stopnicah odnesel mene moj heroj). Zanimivo je bilo v njih opazovati sebe ter spoznavati, kako smešna sem pravzaprav, ker se bojim bitjeca stokrat manjšega od mene, ki je vsaj po hitrosti beganja sodeč pri bližjem stiku še bolj preplašeno kot jaz.  :whistle:

Zanimiva je tudi klima. Vsaj njo krivim, da sem postala po kozarcu vina tinto že rahlo opita, ali pa za mnoge poškodbe noge. Včasih se mi je zdelo, da je vsak tretji, ki sem ga srečala, šepal, ena izmed jogistk pa je celo padla med kaktuse (a takoj spoznala, kje v življenju noče narediti novega koraka) in popoldan preživela med odstranjevanjem trnjev po nogah.

Torej pazljivo, Fuerteventura te zna popolnoma odzemljiti in odnesti … na vseh nivojih …  :good:

pisanje, lektoriranje

Oneya

Ljubiteljica živali in narave, raziskovalka življenja, po izobrazbi sociologinja kulture in prof. slovenščine. Zanimajo me vse ravni bivanja, od fizičnega tlačenja Zemlje, pa vse do metafizičnih obiskov paralelnih svetov ... http://oneya.eu/

You may also like...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-)