SONČNICA – rastlina vitalnosti, življenja, čustev

Sončnica svoj obraz/cvet ves čas premika za soncem, da vanj potegne čimveč sončnih žarkov. To je simbol duhovne vere in čaščenja, kajti tudi sami sledimo svojemu sistemu prepričanj, tako kot se sončnica sooča z žarki življenja.

SIMBOLIKA SONČNICE

Nekateri pravijo, da so Španci ob prihodu v Ameriko mislili, da so cvetovi sončnice zlati, zato naj bi danes v zahodni družbi veljala za simbol lažnega bogastva in lažnega upanja.

Grška mitologija – o nastanku imena (Helianthus)

Vodna nimfa Clytie je bila zaljubljena v boga sonca Apolona, zato je ves čas strmela k njemu v upanju, da jo ugleda. Vendar je bil Apolon zaljubljen v nekoga drugega in Clytie nikoli ni počastil s svojim pogledom. Ko je nimfa spoznala, da ji ne bo vrnil ljubezni, je potonila v depresijo, devet dni ni jedla ne pila, ampak v žalosti neuslišane ljubezni le strmela navzgor. Drugim bogovom se je zasmilila, zato so jo spremenili v čudovito sončnico, ki vedno sledi poti sonca. Od tod latinsko ime rastline Helianthus, kajti Apolon je kasneje prevzel lik Heliosa:  helios – sonce, anthos – rastlina.

V kitajski simboliki se pomen sončnice dotika dolge življenjske dobe in obilja sreče. Njena rumena barva predstavlja vitalnost in inteligenco, pa tudi sama nastopa kot simbol sreče.

V ezoteričnem krščanstvu sončnica predstavlja simbol božje ljubezni, lahko pa tudi neomajno vero v pot duše k najvišji duhovni uglasitvi. Ker vedno išče svetlobo, je odličen simbol vere v smislu doseganja enosti z ohranjanjem povezave z izvorom/Bogom/Boginjo lastnega razumevanja.

Sončnica je tako simbol vere, dolgoživosti, zdravljenja, prehranjevanja, osredotočanja, sreče, magičnosti, čaščenja, prilagodljivosti, duhovnega znanja.

V indijanskem spiritualizmu se je sončnica uporabljala v poznih poletnih festivalih kot simbol obilne žetve. Ker je simbol sonca, ki daje življenje, se je povezovala z Velikim duhom, njena barva opozarja na vitalnost, energijo in plodnost. V Peruju so Azteki častili njene cvetove v svojih templjih Sonca, svečenice pa so jih nosile na rokah in bile z njimi okronane. Zgodnji španski osvajalci so tam našli mnoge sončnice iz čistega zlata.

Barvna simbolika – čakre

Kot rumeno rožo se jo povezuje s sončnim pleksusom, ki ureja intelekt, je osrednja sila percepcije, samozavedanja in osebnega razvoja. Rumena barva širi um in duhovno zavedanje. Lahko jo povezujemo tudi z oranžno barvo, barvo sakralne čakre, ki vpliva na področje ustvarjalnosti, širitve, plodnosti, razmnoževanja … Je močna barva v vidikih samosprejemanja, odlično orodje za krepitev samozavesti, koristen simbol za doseganje varnosti in zaupanja.

Pomen rastline tako izvira predvsem iz sončne simbolike, ki predstavlja vitalnost, življenje, toploto, užitek, svetlobo … je pa povezana tudi z vodo. Sončnica namreč vodo kopiči v celicah na senčni strani stebla in njen pritisk prisili cvet, da obrača glavo enakomerno proti smeri svetlobe. Tako nosi sabo tudi simboliko sile, čustev in čiščenja.

UPORABA V ZDRAVSTVENE IN KOZMETIČNE NAMENE

Semena sončnice vsebujejo:

  • Rudnine: baker, cink, jod, kalcij, klor, kobalt, mangan, magnezij, železo;
  • beljakovine,
  • olja z visokim deležem nenasičenih maščobnih kislin (omega–6)
  • lecitin,
  • ogljikove hidrate,
  • vitamine: A, B1, B2, B6, B12, E, K, D …
  •  …

Visoka vsebnost triptofana v semenih spodbuja nastanek serotonima, ki izboljšuje razpoloženje; semena tudi uravnavajo delovanje živčevja; delujejo protidepresivno …

Zaradi bogate vsebnosti hranilnih snovi in antioksidantov se pogosto uporablja za nego proti aknam, ekcemom, vnetjem, splošni pordelosti kože in njeni razdraženosti, pomaga ohranjati vlažnost kože; vitamin E je ključnega pomena za preprečevanje poškodb kožnih celic zaradi ultravijolične svetlobe ali UVA žarkov, izboljšuje videz in zdravje kože, preprečuje nastajanje brazgotin in gladi obstoječe gube.

Priljubljen izdelek z izvlečki sončničnih semen:

http://www.herbio.si/aloe-vera-balzam-po-soncenju/35-balzam-po-soncenju-z-aloe-vero.html

 

 

 

 

Oneya

Ljubiteljica živali in narave, raziskovalka življenja, po izobrazbi sociologinja kulture in prof. slovenščine. Zanimajo me vse ravni bivanja, od fizičnega tlačenja Zemlje, pa vse do metafizičnih obiskov paralelnih svetov ... http://oneya.eu/

You may also like...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-)