SPATI NA DREVESU KOT PTIČICA NA VEJI

Ideja, kako uresničiti želeno, to je prespati na drevesu, je z vej padla med posedanjem pod ‘mojimi’ tremi hrasti. Sledenje navodilom dreves  :yes:  je takoj obrodilo sadove in že naslednji dan je bilo jasno, da se bo v primeru milostnega vremena čez dober teden želja uresničila.

Spanje v krošnjah dreves v bližini geometričnega središča Slovenije nudi možnost nočnega počitka ali pa dnevnega piknika v zavetju različnih dreves: platforme so postavljene na smreki, hrastu in jesenu, viseče postelje pa bingljajo z oreha, gabra ali bukve.

Pogled s platoja hrasta

Pogled s platoja hrasta na eno stran …

Odločitev, med katerim vejevjem prespati, ni bila najlažja, vsako drevo namreč nosi drugačno energijo, o čemer se je med gradnjo in skrbjo za gnezdeca v krošnjah prepričal tudi Miloš – moški, ki je dobil idejo ter svojo  vizijo o tovrstnem razvajanju vseh čutov tudi čudovito uresničil.

Pogled s platoja hrasta na drugo stran ...

Pogled s platoja hrasta na drugo stran …

Najprej me je mikal hrast. Tako je zapisano na spletni strani ponudnika doživetja: Hrast je glavno keltsko drevo. Ponazarja moč in plodnost, prinaša optimizem, pozitivno razmišljanje, stabilnost, vztrajnost. Hrast ima posebno močno energijo – močan kot hrast. Uglasimo se z njim, ko potrebujemo moč, da premagamo situacijo, problem ali da dobimo dodatno energijo za zagon. Je darovalec energije. http://www.bivanjevkrosnjah.si/team/hrast/

Seveda sem (šele po povratku, da se ne obremenjujem preveč z dejstvi-razumom, temveč se med bivanjem zgolj prepuščam občutkom) raziskovala še dalje ter našla celo kopico zanimivih podatkov o tem mogočnem drevesu.

Dendroterapija pravi naslednje:

Hrast je mogočno drevo z izjemno močnim energijskim poljem. Znano je, da so v preteklosti hrastove deščice polagali na srce, kar naj bi zdravilo aritmije, tahikardije in srčno popuščanje. V sodobnih tehnikah dendroterapije se hrastove deščice polagajo na čelo in zatilje, kar naj bi bistrilo misli in krepilo koncentracijo. Nekoč so k hrastu nosili ranjene bojevnike, da so dobili moč za ozdravitev. Verjetno zato še danes velja prepričanje, da k hrastu nikakor ne smejo bolni ljudje, razen zbolelih ali ranjenih v vojni ali tistih obolelih, ki imajo močan značaj bojevnikov. Energija hrasta naj bi bila menda premočna za energijsko šibke ljudi. Priporočljivi, zlasti za starostnike, pa so sprehodi po hrastovem gozdu, ki normalizirajo krvni tlak in delujejo blagodejno na srce in živčevje.  https://klepetobkavi.si/novice/podrobnosti/katera-drevesa-zdravijo-kaj-spoznajmo-moc-drevesa-zdravilca-specialista.html

Lekcija hrasta (Wisdom of Trees, Jane Gifford):

Hrast predstavlja pogum in vzdržljivost ter zaščitno moč vere. Njegova plemenita prisotnost je starodavnim ljudem za ugoden razplet okoliščin zagotavljala dobro voljo bogov, vodij, bojevnikov. Drevo nudi zaščito in gostoljubnost brez vprašanj, a prava nagrada je očitna le iskrenim in hrabrim.

Tako kot hrast bi bilo tudi za človeka najbolje, da sprejema tiste, ki iščejo pomoč, brez obtoževanja, ter deli brez zamere ali zadržkov. Opominja, da moč leži v odprtem umu in velikodušnem duhu. Neprilagodljivost je hrastova slabost, zato je nagnjeno k izgubi udov med nevihtami, a tako nosi sporočilo, da se trdovratno upirajoča trdnost lahko zlomi pod obremenitvijo.

Travnik pod platojem hrasta

Travnik pod platojem hrasta

Za smreko Miloš trdi, da je prava kraljica: Smreka nam daje upanje, zanesljivost in nas vodi, če ji le zaupamo. Ima energijo skrivnostne ženske, ki nas vodi iz teme na svetlobo in nam kaže, da lahko tudi v največji temi zasveti luč. Je eno izmed redkih dreves, ki ima močno energijo skozi celo leto, ima sposobnost, da nas obvaruje in očisti krivice, napetosti in razdražljivosti. Je jemalka negativne energije.

Platforma na smreki

Platforma na smreki

Jaz pa sem našla še nekaj podatkov: Je vsestransko hitro rastoče drevo, katere les je odličen pripomoček za preobražanje energije. V indijanskem simbolizmu nosi pomemben mitološki pomen, v katerem predstavlja nebo in varuhe severa. Sodeč po mitu plemena Hopi je smreka nekoč živela kot zdravilec, ki se je preobrazil v drevo. Povezujejo jo z mirom in zaščito, ponekod tudi s srečo. http://in5d.com/plant-symbolism-a-guide-to-the-spiritual-meaning-of-plants-q-through-z/

Pristala sem na jesenu, ki ga priporoča in največkrat v njem uživa tudi gospodar posestva. Takole pravi o njem: Jesen nas navdaja s harmonijo in splošnim dobrim počutjem. Pomaga pri izhodu iz začaranega kroga. Starodavni so ga povezovali s stvarjenjem človeštva ter mu pripisovali veliko magično moč. Njegova energija je varnost, zaščita ter splošno dobro počutje. Jesenova posebnost je ta, da se kače ter plazilci izogibajo njegovega listja, tako da je tam varno prespati ali si odpočiti. Je darovalec energije.  http://www.bivanjevkrosnjah.si/team/jesen/

Platforma na jesenu

Platforma na jesenu

Odlično izbiro je potrdil tudi nauk dandroterapije: Jesen je drevo kozmične osi in simbolizira božansko naravo človeka. Pomaga nam razumeti naše poslanstvo, včasih njegova energija celo prebuja sposobnost jasnovidnosti.  https://klepetobkavi.si/novice/podrobnosti/katera-drevesa-zdravijo-kaj-spoznajmo-moc-drevesa-zdravilca-specialista.html

Ter jo še dodatno zasidralo pisanje na http://www.thegoddesstree.com/trees/Ash.htm:

Jesen – drevo življenja 

Planet: Sonce in Neptun

Element: voda, ogenj

Simbolizem: mojstrstvo in moč

Lekcija jesena (The Wisdom of Trees, Jane Gifford):

Skozi razumevanja univerzalnega reda in cenjenja njegove unikatne vloge so Kelti odkrili globok smisel pripadnosti in namen svojega obstoja. Naše živahno sodobno življenje je ponavadi daleč stran od ciklov in sil naravnega sveta ter pogosto deluje prazno, brez kakršnega koli namena. Jesen predstavlja ključ za zdravljenje osamljenosti človekovega duha, ki ne najde več stika s svojim izvorom. Lahko omogoči občutek prizemljenosti in pripadnosti. Kelte je opominjal na povezovanje treh ciklov bivanja – spodbuja k razumevanju vloge preteklosti pri ustvarjanju sedanjosti, v kateri človek bolje spoštuje mnoge načine, s katerimi pozitivna misel in akcija danes lahko omogočita svetlejšo prihodnost. Z nenehnim procesom uravnoteženja nasprotij lahko kot jesen dosežemo harmonijo znotraj nas.

Spanje v krošnji drevesa – ko samo si …

Svojo dogodivščino sem začela z zastoji na cesti, kot sem kasneje ugotovila, smerokazov ne manjka, a mene je navigacija na telefonu odpeljala na nič kaj udobno makadamsko cesto, mimo kamnoloma vse do konca poti, kjer sem naletela na prvo pomoč. Pred hišo (kamor naj bi odvila levo – to bi bilo v garažo) so me čakali trije kužki in prijazen možakar, ki mi je zaradi navdušenja nad živalskimi bitji in vzhičenem božanju mladička moral povedati, kam naj odpeljem, kar trikrat, preden sem registrirala njegove besede. V vasi me je usmeril naslednji moški, do cilja pa me je vodil hišni gospodar, ki se je po vseh zapletih namenil, da me poišče kar sam.  :unsure:   :yes:

Na lestev varno pripet, spodnji del pa se potem potegne gor, da prav nihče ne more do gnezdeca.  <img src='http://igriscezivljenja.net/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif' alt=':-)' width='20' height='24' class='wpml_ico' />

Na lestev varno pripet, spodnji del pa se potem potegne gor, da prav nihče ne more do gnezdeca. 🙂

Stres zaradi poti je hitro minil, ko me je varno zamotal ter pripel na varnostno verigo, da sem se lahko po lestvi prvič povzpela v tovrstne višave. Za varnost je poskrbljeno v popolnosti, tudi za tiste, ki radi špancirajo naokoli v snu.

varnost, jesen, spati na drevesu

Predstavitvi nočnega bivališča je sledila travniška večerja pri kurišču (to pripada vsakemu drevesu). Storitev je v osnovi namenjena parom, prav tako je primerna za družine, dobrodošli pa smo tudi osamljeni puščavniki ali puščavnice. V mojem primeru, ki sem tja prispela sama (celo brez psa, kar se sicer zgodi zelo redko), je bil ogenj že zakurjen, načeloma pa je ta del prepuščen gostom. Tudi nabiranje primernega goriva po okoliškem gozdu, za katerega pa je poskrbljeno, da ga je vedno dovolj. 😉  Sledi pogostitev z mesno (divjačinski golaž) ali brezmesno jedjo (sama sem se mastila z odlično ajdovo kašo z jurčki), kozarčkom vina ali vode, skrb za ohranjanje ognja, božanski razgledi, zanimivi zvoki (baje je najbolj glasen jež, največ pa naokoli skače polhov)… Skratka, uživanje v harmoniji travnika, gozda, zvezdnega neba … in če imaš srečo, tudi objemu boljše polovice.

Skrbnik Miloš

Skrbnik Miloš

Lokalna hrana, pripomočki za travniško večerjo, udobno gnezdece na tleh s čarobnim razgledom ...

Lokalna hrana, pripomočki za travniško večerjo, udobno gnezdece na tleh s čarobnim razgledom …

No, čeprav sem po zanimivem pogovoru o drevesni kreaciji ostala na travniku sama, mi ni bilo dolgčas. Strah pred neznanim in temo je zamenjalo silno ukvarjanje z ognjem (namenila sem se tleča polena prerazporediti tako, da bodo gorela kar najdlje, pa je pred zaključnim uspehom najprej vse skupaj skoraj ugasnilo) ter umikanje pred vsepovsod sledečim dimom, da me je dodobra prekadilo in sem kar nekajkrat žmigala s solznimi očmi. Lahko sem si predstavljala, kako bi na travniku plesale kakšne gozdne vile ali pa okoli ognja čarale čarovnice … In v vsem tem uživala, uživala, uživala  ….  :heart:

Na jesenu plato z ležiščem

Na jesenu plato z ležiščem

Takole se je poslavljal dan ...

Takole se je poslavljal dan …

Na jesenu pa … Kaj naj napišem … Čarobno … mirno … popolno …

Čeprav sem pričakovala soočanje s strahovi ali pa nasprotno, magično a vseeno nespečno noč, sem iz evforičnega hitro prešla v prijetno umirjeno stanje ter zaspala še prekmalu. Svečke, ki sem jih prinesla s sabo, je veter kmalu ugasnil, kajti kazile so svetlobo zvezdnatega neba, ki se je po dnevih dežja razjasnilo. Živalsko nočno življenje me ni strašilo, ampak pomirjalo … In čeprav sem nameravala izvesti kakšno meditacijo ali obred ali za družbo priklicati kakšno živalco, če bi se že eteričnih bitij prestrašila, za kaj podobnega ni bilo ne potrebe ne želje.  Po mesecih nočnih bojev s komarji, vročino in soparo v mojem stanovanju na Obali sem zaspala kot dojenček.

Ko se prebuja nov dan ...

Ko se prebuja nov dan …

Energijski vzglavnik, pa topla merino odeja ter udobno, proti vlagi zaščiteno ležišče, ustvarjeno prav za ta namen v Slovenski postelji, mreža proti insektom, svež zrak, prijetni zvoki … so poskrbeli, da sem se namesto po eni uri zbudila ob štirih zjutraj. Prvič sem opazila, da v najtemnejšem delu noči v naravi vlada popolna tišina. Utihnile so vse, zvečer še tako živahne živalce. Vendar nisem občutila nobenega strahu, zgolj mir ali pa pomirjenost, ljubezen. Čeprav sem vnovič pomislila, da bi nov dan pričakala med meditacijo, qi gongom, pisanjem ali čem podobnim … aktivno … (vse pripomočke sem imela s sabo) mi je postalo jasno, da tudi tokrat to ni potrebno. Ni pomembno, kaj delam … popolnoma dovolj je, če samo sem … brez namena, brez pehanja za ciljem … Svobodna kot ptičica na veji … V aktivnem, nemirnem, tekmovalnem, agresivnem … svetu pričakovanj in dosežkov je drevo s pomočjo človeka ustvarilo kotiček, kjer lahko samo si …

V udobnem toplem gnezdecu sem se zvila v kokon ter zoro dočakala med opazovanjem in doživljanjem okolice, filozofiranjem in sanjarjenjem. Šele nekaj dežnih kapelj, ki je prebudilo jutro ter me dvignilo, da sem razvila še zaščitno platno, potem pa povzročilo prijetno škrebljanje nad mano, me je pahnilo v dremež. Bežno sem sicer zaznavala košaro z zajtrkom, ki se je po vrvi dvigovala do platoja, vendar ni bilo potrebe po odzivu. Vse je dogovorjeno, za vse je poskrbljeno … zajtrk, energija novega dne pa me bo počakala, da bom pripravljena …

Jutranja paša

Jutranja paša

Predramilo me je šele lomastenje pod mano. Kravice so prišle na svoj jutranji obrok in … z največjim veseljem sem se glasnemu prežvekovanju med pašo pridružila tudi sama …

Zajtrk s smoothijem, sadjem, kruhom, jajcem, maslom, margarino, sirom, čajem ...

Zajtrk s smoothijem, sadjem, kruhom, jajcem, maslom, margarino, sirom, čajem …

Ker ura kazala šele nekaj minut do osmih zjutraj, vreme pa oblačno in zaspano, sem se namenila oddremati še par uric … Zakaj pa ne? …  :whistle:

spati na drevesu

Tretjič ta dan me je ob desetih prebudilo sonce. Pri zajtrku, ki je bil dovolj obilen, da sem si z njim postregla tudi drugič in se dobro najedla, so se mi vnovič pridružila živalska bitja.

spati na drevesu

Jutranja družabnica  <img src='http://igriscezivljenja.net/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif' alt=':-)' width='20' height='24' class='wpml_ico' />

Jutranja družabnica 🙂

Adrenalinski park

Adrenalinski park

 

Potem pa sem naložila svoj nahrbtnik in si zaželela, da se čimprej vrnem, preizkusim še spanje na hrastu ali smreki, gabru, bukvi … Za pogumneže je na voljo velik adrenalinski park, ki pa sem ga sama tokrat izpustila. Namesto tega sem odšla v bližnje geometrično središče ljube Slovenije in skočila z njega …  :yes:

 

 

Zdravilni park v vasi Slivna

Zdravilni park v vasi Slivna

Spomenik v geometričnem središču Slovenije

Spomenik v geometričnem središču Slovenije

 

Več o destinaciji na: http://www.pustolovski-park-geoss.si/si/bivanje-v-krosnjah.html

Oneya

Ljubiteljica živali in narave, raziskovalka življenja, po izobrazbi sociologinja kulture in prof. slovenščine. Zanimajo me vse ravni bivanja, od fizičnega tlačenja Zemlje, pa vse do metafizičnih obiskov paralelnih svetov ... http://oneya.eu/

You may also like...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-)