ŽENSKE, KI TEČEJO Z VOLKOVI – Biblija ženskosti

“Vse hrepenimo po divjem. Kultura skrajno omejuje zdravilo za to koprnenje. Naučili so nas, naj se sramujemo te želje. Pustile smo si dolge lase in skrile svoje občutke za njimi. Toda senca Divje ženske še zmeraj preži z nami, podnevi in ponoči. Naj smo kjerkoli, senca, ki lomasti za nami, je nedvomno štirinožna.” Clarisa Pinola Estes

boginja7Takole z uvodno besedo bralko pozdravi avtorica knjige Ženske, ki tečejo z volkovi. Besedilo je pesnica, varuhinja zgodb ter jungovska psihoanalitičarka, ki je doktorirala iz medkulturnih študij in klinične psihologije, pisala dvajset let in je prevedena širom po svetu, prejela pa je tudi nekaj nagrad.

Moj pričetek branja so pospremile solze,  :yes: ki so me oblile ob prvih straneh.  :whistle:Instinktivna ženska narava je oplenjena, odrinjena in pozidana. Podobno kot divje živali in divjina je deležna najslabšega ravnanja … Duhovne pokrajine Divje ženske so bile skozi vso zgodovino ropane ali požigane, brlogi zravnani z zemljo in naravni cikli prisiljeni v nenaravne ritme, ker je tako ustrezalo drugim. Ni naključje, da prastara divjina našega planeta izginja, ko bledi razumevanje naše notranje divje narave. Ni tako težko razumeti, zakaj veljajo stari gozdovi in starke za manj pomembne …”

boginja6Po vseh predelovanjih ‘ženskih ran’ sem mislila, da sem to plat svoje osebnosti ozdravila, a je moj odziv pokazal drugačno stanje – skozi solze je duša takoj pokazala, da je prepoznala učenje, ki se je začelo odstirati z branjem. Na prvih straneh se besedna zveza Divja ženska ponavlja in ponavlja, a avtorica razloži njegov namen: da se ženska v njej prepozna. Očitno je imela prav, name je vsekakor učinkovala presenetljivo.

Ena izmed redkih knjig, ki sem jo kljub silovitemu zanimanju brala skoraj ves mesec. Navadno me vsebina pritegne tako, da branja ne morem odložiti, dokler se ne prikopljem do konca (pa čeprav ob štirih zjutraj), tokrat pa sem zmogla le nekaj strani, največ eno poglavje, na dan. Preden sem nadaljevala, se je moralo novo vedenje najprej zasidrati v notranjost.

boginjaSestavljena je iz 16-ih poglavij, spremne besede, opomb in dodatkov, poglavja pa tvorijo različne starodavne zgodbe ter njihove razlage. Obožujem mite, legende, pravljice in največ energije ob življenjskih padcih naberem iz animiranih filmov.  :yes: In sedaj, tukaj, sem našla odgovor, zakaj me ‘otroške’ zadeve tako privlačijo. Odprlo se je še eno spoznanje, da očitno le nisem tako  otročja, kot vneto zatrjuje ‘Sinjebradec’, le vedela nisem, kaj se skriva v ozadju in kaj njihovi elementi sporočajo … Kar je takoj sprožilo še eno olajšanje in takojšnje čiščenje.

boginja3Zgodbe uvede La Loba, starka v kotičku naše duše, za katerega vemo vsi, a so ga videli le redki, njen namen pa je zbiranje kosti, ki smo jih izgubili v puščavi življenja … Naslednja zgodba takoj opozori na zmernost ob doživljanju globokega nezavednega, tako kot Jung v svojem eseju opozarja, “da nekateri ljudje v iskanju sebstva pretirano estetizirajo Boga ali izkustvo sebstva, drugi ga podcenjujejo, tretji precenjujejo, tiste, ki niso pripravljeni nanj, pa poškoduje. Redki najdejo pot do ‘moralne dolžnosti’, da torej živijo in izražajo, kar so spoznali med spustom ali dvigom k divjemu sebstvu.”

boginja5In kakšna je prava pot, da pri iskanju sebe ne propademo na takšen ali drugačen način? “Da živimo, kar zaznamo … Naše delo je pokazati, izraziti, zapeti, izživeti v zunanjem svetu, kar smo prejeli z nenadnimi spoznanji, iz telesa, iz sanj in na različnih potovanjih.”

boginja2Nadaljuje z zgodbo o Sinjebradcu. Znano?  :yes: Zase vem, da sem zgodbo o njem že slišala, a si pomena in modrosti, ki jo uči, nisem zapomnila oziroma o tem nisem do branja te knjige vedela nič. Najprej mora vsak človek (ne samo ženska) opraviti z vsiljivcem, naravnem plenilcu psihe, polnem sovraštva in z edinim namenom, da ubije svetlobo psihe. Znano? Tisti glas v glavi (ali oseba), ki govori, kako nesposobna si in grda, ne veš ničesar, ničesar ne boš dosegla … Pisanje uči, kako ga prepoznavati, v kakšnih oblikah se skrije, kako ravnati z njim in ga obvladati …

Skratka, knjiga je polna starodavnih zgodb in razlag o simbolih, arhetipih … ki se v njih pojavljajo. Tako svoje mesto najdejo Jaga baba, pa Grdi raček s svojim sporočilom o vztrajanju in iskanju, Deklica z vžigalicami, Rdeči čeveljci …

Uči ženske, kako poiskati spet sebe, kje in zakaj izgubljamo svojo energijo, svoje življenje, motivira in podpira, razume in teši … Knjiga, ki je definitivno preobrazila moje življenje. :good:

Oneya

Ljubiteljica živali in narave, raziskovalka življenja, po izobrazbi sociologinja kulture in prof. slovenščine. Zanimajo me vse ravni bivanja, od fizičnega tlačenja Zemlje, pa vse do metafizičnih obiskov paralelnih svetov ... http://oneya.eu/

You may also like...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-)